torsdag 13 september 2012

Sänkt bolagsskatt och skatteneutralitet

Idag presenterade regeringen att de vill sänka bolagsskatten. Förutom att det är en glad nyhet för bolag med säte i Sverige, kan det få vidare konsekvenser på grund av skatteneutraliteten som vi har i Sverige.

Skatteneutralitet betyder att ett skattesystem är utformat så att de inte påverkar individers val. Ett exempel är arbete där vi för enkelhetens skull säger att en individ kan vara anställd eller ha enskild firma. Om individen är anställd så består skatten av löneskatt (kommunal, landssting, och vissa fall statlig skatt) och arbetsgivaravgift. Om individen istället har en enskild firma betalar hen egenavgifter. Skatteneutralitet innebär att löneskatten tillsammans med arbetsgivaravgiften är lika stor som egenavgifterna.

En individ kan även ha ett aktiebolag och om inte skattereglerna för utdelningar ändras blir det fördelaktigare (skattemässigt) för en individ att inneha ett aktiebolag än en enskild firma (eller att vara anställd). För att skatteneutraliteten fortfarande ska gälla måste därför skatterna i samband med anställning och andra bolagsformer sänkas. Exempelvis kan vi tänka oss att arbetsgivaravgiften och egenavgifterna sänks.

Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar